Converses amb Mbombog Badjang. Un nou horitzó Pelle Maha: la Gran Casa de Tothom

Mbombog Bamut Baso Badjang, alt iniciat de la tradició basaa del Mbog, doctor en farmàcia per l’Académie d’Orsay (U. Paris XI), és el creador de Pelle Maha i qui va establir les bases fundacionals d’una aliança entre gent de l’Esperit, de diverses tradicions i continents. La seva proposta no és quantitativa -molts indrets, molts membres- sinó estrictament qualitativa: els pols previstos inicialment -aliança de fòrums de reflexió per a un nou horitzó humà- són Douala, Barcelona i Montréal. Aquest acord es basa en la confiança fraterna de tradicionals. Justament, perquè el consell editor el coneix bé, les preguntes són breus i també les respostes són altament precises, gairebé fetes amb bisturí.

Pelle Maha Catalunya. Quin significat pot tenir un moviment tan petit com Pelle Maha? El món contemporani va com una màquina descontrolada i Pelle Maha proposa reflexió serena i sense estridències mediàtiques?
Mbombog Badjang. A la cursa enfollida, a cegues, de la ciència i la tecnologia en diuen progrés. Però en coneixement interior i en saviesa social no hem avançat gens. Tres segles després de la Il·lustració -la suposada ‘era de les llums’- la ideologia individualista i un estatalisme invasor han disgregat les comunitats i han afeblit de forma dramàtica les tradicions espirituals arreu del món. Pelle Maha, la Casa Gran o de Tothom és una crida a la responsabilitat d’homes i dones de l’Esperit, pel damunt de les nostres formes particulars de tradició. Cal reflexionar i obrir un nou horitzó per a aquesta espècie i aquesta terra, amenaçades avui per la irresponsabilitat imperant.

PMC. La proposta d’aliança la vàreu fer des de Douala, al país basaa sudcamerunès, el 2016. Per què Àfrica i per què tres pols? Però, sobretot, què es pot fer, quan els nostres mitjans econòmics i tècnics són escassos?
MB. En aparença, el gran sud, africà, està endarrerit, però la força del seu coneixement està més arrelada que al nord hegemònic. La gent de tradició basaa -el Mbog- no està tan a la defensiva ni se sent tan poc esperançada com els tradicionals de les grans potències, i per això vam fer la proposta, basada en una estricta confiança interpersonal, de tres amics -germans- a Douala, Barcelona i Quebec. Un sistema de fòrums de reflexió, interconnectats, sense estridències, però creant un entorn favorable entre persones tradicionals, pot ser una de les llavors d’un canvi de perspectiva humana. Només la fe en la transcendència humana i la confiança fraterna pot fonamentar els fòrums, i aquests han d’estar ben arrelats en les seves pròpies tradicions, si volen ser fidels a la seva gent i capaços d’anar més enllà de les pròpies formes cristianes, mbog, musulmanes o altres.

PMC. Podem posar les bases d’una perspectiva diferent a la moderna? La història de la nostra espècie -almenys els sis mil darrers anys- no permet fer-se gaires il·lusions: Pelle Maha podria ser un efecte col·lateral de la mateixa globalització moderna?
MB. La història coneguda de la humanitat és curta, intensa i desmoralitzadora, perquè els diversos pobles de la terra han demostrat ser capaços de grandesa i d’horror alhora. Malgrat tot, la saviesa tradicional ha donat sentit transcendent a la vacuïtat, al dolor i al desordre, ha posat límits a les desmesures i obert camins d’esperança en nous models de societat. Som una sola humanitat, però experimentada en mil camins diversos i això és una riquesa excepcional, com ho són les múltiples tradicions de l’esperit. Són aquestes antigues tradicions espirituals les que han nodrit l’esperança de pobles i persones. Segurament, les nostres propostes d’un nou horitzó seran molt més variades i respectuoses que les de la globalització -racionalista, liberal i burgesa- i sense el seu caire destructiu. Pelle Maha vol superar aquest tipus de globalització merament tecno-marterial i anar més enllà, per tal d’obrir novament l’horitzó humà.

PMC. Ens preguntem si la sortida del nº 1 de Pelle Maha -per ara a Catalunya- podrà donar resposta als interrogants que la gent conscient, tradicional o racionalista, es fa. Aquesta petita eina -digital, dos cops a l’any, en un racó anomenat Catalunya- davant de les enormes urgències del món actual, no et sembla com un vaixell de paper enmig d’una tempesta que sembla incontrolable?
MB. Vosaltres i nosaltres, la gent tradicional que ens agrupem a Pelle Maha Món, sabem que som molt més que un fòrum local d’un grapat d’amics i molt més que una breu revista digital cada semestre. Pelle Maha no és ni un fòrum ni una revista, és senzillament un moviment de l’Esperit que governa el món i impregna la consciència humana. La base dels nostres fòrums, per desenfadats que puguin ser en les expressions, és l’antiga saviesa de les nostres tradicions. La revista només ens és una eina per afavorir la reflexió comuna, en cada poble i entre pobles que encara preserven la saviesa espiritual. Demà aquesta eina pot aparèixer en altres espais i en altres llengües: i és tan urgent que no podem tenir pressa. Pelle Maha te la força de l’Esperit que ho presideix tot i que de l’error i el conflicte en fa harmonia: el pessimisme no és un tret de les tradicions, però sol ser l’atribut dels dualistes més conscients.

Fet a Douala i Barcelona,
Gener de 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *