Pensament i cultures creatives espirituals, tradicionals i religioses

Presentació

Les cultures espirituals, tradicionals i religioses sempre han estat interessades en el poder del pensament conscient. Quins són els fonaments d’aquest interès? Com pot tenir el coneixement de les lleis de l’univers aplicació a les nostres societats modernes i a les nostres vides, com pot contribuir a la pau mundial i a la prosperitat del planeta?

L’etimologia de la paraula Pensar prové del llatí “pensare” (en llatí clàssic: pesar, jutjar)

Segons Didier Luccan, “la nostra realitat és el mirall del nostre pensament”. Per tant, el vostre pensament és creador de la vostra realitat; té el poder de crear de forma física i concreta allò que s’ha organitzat a nivell cerebral mental. Per sota d’una mida de partícula, es troba matèria informativa, una matèria formada per ones de pensament o matèria mental que té el poder de crear de forma física i concreta allò que s’ha organitzat a nivell mental del cervell  i supra mental quàntic.

En les cultures judeocristianes, la idea del pensament creatiu es troba en diversos passatges de la Bíblia.

“Al principi va ser la paraula (logos) i la paraula era amb Déu, i la paraula era Déu”. Les primeres paraules de l’evangeli de Joan recorden així les paraules del Gènesi per analogia amb la creació de l’univers, que atribueix a la paraula les característiques de l’essència creativa divina.

“Totes les coses es van fer des d’ella i no es va fer res del que es va fer sense ella.” És per això que existeixen totes les coses; “En ella va ser la vida, aquesta vida que és la llum dels homes”; però la humanitat rebel rebutja aquesta llum (1-5). “Va donar als qui el van rebre, i als qui, per fe, van néixer de Déu, el poder per convertir-se en fills de Déu”.

La paraula va ser rebutjada per la incredulitat i rebuda per la fe. Però la vida, de la qual la paraula és la font, es converteix en llum per a les criatures intel·ligents i morals. Aquí, la Paraula ha estat caracteritzada per la seva relació amb Déu, amb el món i amb la nostra humanitat (Joan 1,14). «I la paraula es va fer carn. I va habitar entre nosaltres,

I hem contemplat la seva glòria» (1, 14). Els nostres pensaments creen el nostre món mental i és ell mateix, creat per les nostres paraules i accions, qui crea la nostra realitat immediata.

En diversos passatges, es personifica la paraula del Senyor: és amb ell que es van fer els cels (Salm 33.6); és ella a qui Déu envia als angoixats i “els cura; ”(Salms 107,20); ella és qui Déu envia a la terra i “corre ràpidament” (Salms 147,15); És creativa (Salms, 33: 6, en la traducció d’Augustin Crampon: “Per la paraula de Yahwé es van fer els cels i tot el seu exèrcit per l’alè de la seva boca”).

Diversos passatges bíblics ens aclareixen la manera de pensar, de la paraula com la creadora  d’energia vital per a la humanitat.

1 Pere 3 i el vers 8, ens revela en conclusió com la paraula pot arribar a ser llum dels homes. 1 Pere 3: 8: «Finalment, tingueu tots els mateixos pensaments i sentiments».

Proverbis 18:21: “La mort i la vida estan en poder de la llengua; qui l’estima en menjarà els fruits. “

Filipencs 2:14: “Feu totes les coses sense murmurar ni vacil·lar”.

Filipencs 4: 8: “A més, germans, tot allò que és veritat, tot allò que és honorable, tot allò just, tot allò pur, tot allò encantador, tot el que mereix l’aprovació, allò que és virtuós i digne d’elogis, sigui objecte dels vostres pensaments.”

Salms 118: 24: “Aquest és el dia que el Senyor ha fet: Que sigui per a nosaltres d’alegria i de joia ! Ple d’amor fraternal, compassió i humilitat ”.

Per als esotèrics musulmans -els marabuts, els sufí- les paraules dites o escrites es manifesten en acte de creació. Els treballs d’al-Bûnî proposen tècniques on l’ús de noms i en particular versos corànics fan possible influir en els àngels, els genis o les forces de la natura. Tot creient pot tenir accés a ella i gaudir dels avantatges del poder secret de la paraula sagrada, practicant-la.

Segons Ibn Arabi, el món de l’espiritualitat és una font d’imaginació creativa. Segons les seves meditacions, la Creació és una materialització de la paraula divina. Abdelkrim Al Jili explica el pensament creatiu: “Sàpigues que quan la Imaginació activa projecta una forma en el pensament, es crea aquesta projecció i aquesta imaginació”.

Alliberar el pensament creatiu implica fer que la religió recuperi el seu paper d’experiència espiritual lluny de qualsevol ideologia. Quan passa que una creença (sigui quina sigui) es converteix en un dret civil, es converteix en un obstacle per a la llibertat de consciència,

Des de ben antic, els xamans de l’Àsia central practiquen des de fa temps la visualització per a l’adivinació i per curar els malalts. Avui, és una tècnica de pensament per curar-se a si mateix i canviar la vida. La visualització és crear imatges mentals per aconseguir allò que volem.

«Els quatre acords tolteques ofereixen un poderós codi de conducta capaç de transformar ràpidament la nostra vida en una experiència de llibertat, d’autèntica felicitat i d’amor. El fascinant món del Coneixement veritable i encarnat està finalment a l’abast de tothom». (Don Miguel Ruiz Els Toltecs). Per tant, és important entendre el terme acord com acceptació. Creure que pot succeir crea la possibilitat que pugui succeir. El pensament és creatiu i el discurs també, de fet, tot conflueix.

Gairebé totes les cosmologies africanes conflueixen en el fet que les paraules, pronunciades d’una manera adequada, tenen el poder d’influir en els esdeveniments o processos que representen: En les cultures ancestrals, pensem que quan visualitzem un pensament, és imprimint el poder de l’emoció quan donem alè al sentiment. La unió de pensament i emoció generarà amor o por.

Els models cosmogònics africans donen una gran importància als avantpassats que fan de mitjancers entre els homes i el cel; distingeixen tres parts: el món dels homes està al mig entre el cel, pertanyent a Déu, i la Terra, que inclou el món subterrani, on resideixen els avantpassats i els esperits. Els límits entre els mons són porosos i les activitats en un reflecteixen en l’altre. La cosmologia africana dibuixa l’univers com a fluid i en moviment i utilitza la distinció entre el que és «visible», relacionat amb les activitats dels homes i allò que és «invisible»,  propi de les forces que actuen en el nostre món humà; és el «sistema de relacions ” descrit per Griaule (Dieu d’eau, 1948).

Entrem en contacte voluntari amb els ancestres mitjançant oracions (paraules intencionades), ofrenes i sacrificis, que es practiquen en particular en el moment del ritu de pas, matrimoni i mort. En reciprocitat, si es poden invocar els avantpassats, aquests últims també es poden manifestar en el món viu, en general en forma d’esdeveniments naturals o en encarnant-se en els vius. El món dels esperits evoluciona en interacció amb el dels vius; Les pràctiques rituals i culturals tenen com a objectiu «guanyar la bona voluntat dels esperits» mitjançant ritus específics que garanteixin a tots una relació essencial amb els ancestres i els esperits. Aquests ritus utilitzen la dansa i el ritme (màscares, estats de trànsit, possessions), actes rituals que s’expressen mitjançant l’oració, l’ofrena o el sacrifici.

Certs ritus d’iniciació de les societats tradicionals africanes tenen com a objectiu, entre altres coses, educar la ment perquè progressi en l’autoconeixement, la confiança en si mateix i l’autocontrol.

Perquè un acte tingui èxit, ha d’anar acompanyat d’una encanteri verbal que augura ja el resultat. En la majoria de cosmologies tradicionals, conèixer el nom d’un ésser o cosa és tenir algun control sobre elles. Una de les raons que demostra que les tradicions africanes, per parlar de malalties i bèsties perilloses, utilitzen eufemismes, és perquè es creu que pronunciant els seus noms reals s’hi aporta presència. De fet, a l’Àfrica tradicional, podem notar totes les manifestacions de la creença en el pensament creatiu, de l “actitud màgica” envers les paraules. Tanmateix, en gran part del què s’anomena “màgia” africana, no només s’utilitzen paraules, sinó també objectes materials. Aquests, però, es poden considerar, al seu torn, com a paraules. S’introdueixen gairebé sempre l’operació màgica mitjançant una salmòdia o lletania  verbal que els proporciona un valor simbòlic segons el resultat desitjat. Per tant, l’home només pot entrar en contacte amb la realitat a través de la pantalla de paraules i, per tant, no pot escapar de la tendència de veure un vincle íntim entre paraules i coses.

Segons determinats sistemes de creences africanes, com el MBOG (unitat, el conjunt, l’u-múltiple, la globalitat, l’especificitat), el microcosmos humà fa del discurs una potència creativa, una força transformadora positivament i negativament. Segons algunes cultures bantu de Sud-àfrica, creiem en UBUNTU (jo sóc el que sóc a causa de qui som tots). Per tant, les cultures africanes no només creuen en el poder creatiu del pensament i la parla, sinó també en la seva influència externa en un món interconnectat. D’aquí la necessitat de buscar aquesta unitat de consciència, el MBOG o l’esperit UBUNTU.

Per beneficiar-vos d’aquest poder mental i del pensament creatiu heu de tenir pensaments d’amor, compassió i confiança en lloc dels vostres pensaments d’odi, violència i por. Es tracta de visualitzar, de crear, segons els vostres pensaments, imatges equivalents del què voleu tenir. Heu d’acompanyar els vostres bons pensaments amb imatges mentals. És una manera poderosa de manifestar els vostres desitjos. Com creieu que fan els mags i els vudús per llançar un atac contra la seva víctima? No només practiquen receptes de màgia negra, sinó que les acompanyen amb pensaments i imatges del patiment de la seva víctima. Saben utilitzar el poder del pensament creatiu.

Una de les aplicacions modernes del pensament creatiu és el desenvolupament personal. Es tracta de desenvolupar en vosaltres les condicions de transformació de la vostra existència. En particular, la millora, l’autoconeixement i la qualitat de vida, el desenvolupament de talents i potencials, l’assoliment de les vostres aspiracions i somnis. Es basa en la inversió dels pensaments negatius en pensaments positius i, alhora, en el voluntarisme. Es tracta d’intenció i atenció, per a una realització ontològica del jo i de la nostra humanitat.

Es tracta de tenir en compte l’estat humà físic i espiritual. El cos físic també està format per un cos d’energia conscient, vinculat al circuit quàntic dels camps d’informació, per tant, interconnectats. Tot i que aquest altre pla és parcialment inexplicable i invisible, no s’ha d’excloure la seva existència i negar la singularitat de l’univers

Amb l’objectiu d’evitar que aquest mal sigui induït pels vostres pensaments negatius, i per assolir tot el vostre potencial, heu de cultivar al vostre cor una actitud de despreniment, tolerància i bondat. Per solidaritat amb la condició humana, per contribuir a la vostra pau interna i a la de la humanitat, heu de generar en vosaltres una alta energia positiva. Aquesta actitud positiva crearà una energia que millorarà la confiança en un mateix i es propagarà entre els éssers estimats. Envia un pensament d’amor a la persona amb qui estàs en oposició, visualitzes la seva cara i simplement li dius: t’estimo, t’ofereixo pau i benevolència.

Per concloure, de la mateixa manera que les societats tradicionals -tradicionals i religioses- tu ets conscient que ets la força vital de l’univers i que tens la voluntat lliure d’escollir entre la pau interior de l’hemisferi dret -la consciència, que inculca la pau al món- i l’odi, que engendrarà catàstrofes.

És primordial l’acte d’observació que crea la realitat de la partícula, la consciència que transforma el potencial en possibilitat: invertir l’energia dels vostres pensaments, infondre’ls poderosament amb amor en lloc d’odi, i ressorgirà immediatament en els teus éssers estimats i en el conjunt de la comunitat humana a través de xarxes fractals a nivell quàntic!

Atreviu-vos a pujar un altre graó cap a conèixer-se i ampliar la pròpia percepció conscient, per tal d’acceptar plenament aquest canvi fonamental de paradigma, en la manera de funcionar dels humans:  les economies, els sistemes socials i les religions.

Bibliografia 

– Abdelkrim Al Jili: De l’homme Universel ( Extraits du livre Al-Insân Al-Kâmil (Français) Cartonné – 1953   

– Al-Bûnî: Talismans. Le soleil des connaissances (Orients, 17 janv. 2018)

– Don Miguel Ruiz:  Les quatre accords des Toltèques (Edition Jouvence 8 janvier 2016)

– Griaule Marcel: (Dieu d’eau, 1948) (librairie Arthène Fayard 1966)

– Horton, Robin : La pensée traditionnelle africaine et la science occidentale (OpenEdition Books Genève 22 juin 2016)

– Ibn Arabi: Le Traité de l’Unité (Français) Broché – Grands caractères, 13 juin 2016

– Louis Segond: Évangile selon Jean – Prologue, (traduction de 1910)

– Luccan Didier: auteur de l’essai “Vers la sagesse quantique” (juin 2017 Essai (broché))

Jaquelin Ekollo